Psychologie

Hoe om te gaan met de angst om ouder te worden? 15 manieren

“Age is an issue of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter.”
— ~Mark Twain

Tijd is het kostbaarste bezit dat we hebben

In een wereld waar iedereen gehaast lijkt te zijn, lijkt het alsof de tijd vliegt. Toen we kind waren leek het alsof we werkelijk alle tijd van de wereld had. Veel later, als volwassene, altijd bezig om meer te doen en meer te bereiken, moeten we vaak leren hoe om te gaan met onze tijd om stress te vermijden en onze kwaliteit van leven te bewaken.

Is het normaal om bang te zijn om ouder worden?

Angst om ouder worden is een van de meest voorkomende angsten die zich kunnen manifesteren. Het komt vooral naar voren door het veelvuldig omringd zijn door boodschappen en beelden die gericht zijn op "het omkeren van de effecten van veroudering", "anti-ageging", of de vele advertenties, gericht op jeugdigheid. Verouderen kan niet alleen je gevoel van eigenwaarde aantasten, maar ook je psychologische en emotionele welzijn.

Waar komt de angst om te verouderen vandaan?

Aan de basis van de angst om ouder te worden liggen de rigide maatschappelijke normen en cultureel overgeërfde beperkende overtuigingen die onze manier van denken beïnvloeden.

Als je bijvoorbeeld opgroeit in een omgeving waar de overtuiging heerst dat het verouderingsproces een last zal zijn, dan is dat precies hoe het zal voelen. Het gaat allemaal om zelfperceptie en het verhaal dat we onszelf vertellen over wie we worden naarmate de tijd verstrijkt.

Tijden veranderen

Het goede nieuws voor mensen de bang zijn voor het verouderingsproces: tijden veranderen! De huidige tijdsgeest zit in een stroomversnelling op het vlak van inclusie en diversiteit en gaat op een andere manier om met ouder worden dan enkele jaren geleden. Dit fenomeen, waarbij mensen van alle leeftijden als even waardevol en interessant bevonden worden is eigenlijk vrij recent en zal zich de komende jaren hoogstwaarschijnlijk nog gestaag ontwikkelen tot de nieuwe algemeen, heersende norm.

We need to revise how we think of aging. The old paradigm was: You’re born, you peak at midlife, and then you decline into decrepitude. Looking at aging as ascending a staircase, you gain well-being, spirit, soul, wisdom, the ability to be truly intimate and a life with intention.”

~Jane Fonda

Hoe overwin je angst voor veroudering?

Als je bang bent om ouder te worden en alles wat dat met zich meebrengt, dan ben je niet alleen. Maar gelukkig kan je deze angst aanpakken zodat je innerlijke rust vindt om zoveel mogelijk te genieten van je dagelijks leven. En dit in de enige realiteit die er is: het huidige moment.

Zorg zo goed mogelijk voor jezelf maar met een zachtheid voor jezelf. Je zit niet in een gevecht. Een gevecht tegen tijd kan je niet winnen. De ideale ondertoon van hoe je hier in staat is vanuit liefde en zachtheid naar jezelf toe. Onthou dit, het is heel belangrijk. Zie het eerder als een dans met de tijd. Tijd slinkt, maar het geeft je ook veel terug in de vorm van ervaringen, herinneringen, mooie momenten die altijd een deel zullen zijn van wie je bent geworden.

1. Verandering van perspectief

Wat zou er voor je opengaan als je wist dat je leeftijd niet meer dan een getal is? Van zodra ervoor kiest om het proces van ouder worden met compassie te bekijken en het te zien als een geschenk dat niet iedereen in het leven krijgt, verandert alles.

We creëren onze eigen realiteit door de manier waarop we denken en het verhaal dat we onszelf vertellen over elke ervaring.

Het veranderen van je kijk op het verouderingsproces kan je leven veranderen. Je houding bepaalt hoe je de dingen ziet.

Als je ervoor kiest om het leven en het verouderingsproces te omarmen, kan je je geest bevrijden van de angsten en zorgen over hoe je er uit zult zien als je ouder wordt, of zelfs over wat er kan gebeuren als je ouder wordt. Door dit perspectief te veranderen, kan je focussen op het beoefenen van dankbaarheid voor de lessen van het leven, in plaats van bang te zijn voor komende veranderingen. Dit heb je namelijk niet onder controle. De focus op dankbaarheid en overgave aan het leven is een efficientere manier om je levensgeluk en kwaltiteit van leven te beïnvloeden dan angst. Langdurige angst is een slechte raadgever.

Hier zijn enkele manieren om je perspectief te veranderen:

  • In plaats van het aantal jaren te tellen dat je nog te gaan hebt, probeer de balans op te maken van je levenservaringen.

  • In plaats van te wensen dat je jonger was, probeer je zegeningen te tellen voor de jaren die je hebt geleefd.

  • In plaats van de klok terug te willen draaien, probeer het heden te omarmen.

  • In plaats van je zorgen te maken over wanneer u zult sterven, probeer elke dag je beste leven te leiden.

  • In plaats van te leven in angst, probeer te leven in dankbaarheid. (zie puntje 4).

  • Hypnose kan je helpen om angst om ouder te worden aan te pakken

  • Heersende, beperkende gedachten met betrekking tot ouder worden kunnen doorbroken worden dankzij de hulp van hypnotherapie

2. Leer van jezelf te houden

Van jezelf leren houden gaat verder dan het hebben van een positief zelfbeeld en het herhalen van dagelijkse mantra's voor de spiegel. Het is een levenslang proces dat zich samen met jou ontwikkelt. Het is belangrijk op te merken dat er een onderscheid is tussen het hebben van zelfvertrouwen en houden van jezelf.

Bij zelfvertrouwen is er sprake van geloof in je eigenwaarde en capaciteiten. Zelfliefde betekent oog hebben voor je welzijn en geluk. Leer van jezelf houden, zonder er voorwaarden aan te koppelen.

Hier zijn enkele eenvoudige en efficiënte manieren waarop je zelfliefde een boost kunt geven:

  • Accepteer je emoties. In plaats van te vermijden hoe je je voelt, verwerk de manier waarop je je voelt. Sta jezelf toe je gevoelens te erkennen in plaats van te proberen ze te onderdrukken.

  • Leef in het heden. Als je je energie verspilt aan piekeren over wat was en wat zal zijn, verlies je de focus op wat je nu hebt.

  • Bepaal wie je bent. Neem de tijd om te leren wie je bent en wat je waarden zijn. Als je leert wat je drijft, is de kans groter dat je je leven leidt op een manier die resoneert met wat belangrijk voor je is.

  • Doe wat je gelukkig maakt. Probeer je dag te beginnen met de dingen die je gelukkig maken en die je vreugde brengen. Als je op een dag tijd vrijmaakt voor de dingen die voor jou het belangrijkst zijn, zal dat je helpen een vreugdevoller leven te leiden.

  • Zorg goed voor je lichaam. Elke dag de tijd nemen om te bewegen en je goed te voeden zal niet alleen je ‘feel-good’ receptoren stimuleren, maar ook je energielevels een boost geven. Ook zal het de tevredenheid over hoe je eruit ziet en hoe je je voelt enorm verbeteren.

  • Laat jezelf bijstaan in het proces van zelfzorg en zelfliefde. Je kan hiervoor terecht bij hypnotherapeut Candice Nuyttens voor een gepersonaliseerde hypnosesessie.

3. Accepteer het verouderingsproces

Ouder worden betekent niet dat je leven is afgelopen. In elke fase van het leven is er schoonheid te vinden. Iedereen heeft een andere manier om schoonheid te definiëren en ook kan je levensenergie vinden op elke leeftijd.

Naast fysieke schoonheid, is er de schoonheid van het leven zelf. Je leven leiden op een manier die je tevredenheid en voldoening biedt, zorgt voor het meeste levensgeluk. Met de leeftijd krijg je inzicht in wie je bent en waar je voor staat.

4. Leef in dankbaarheid

Hoe kan je in dankbaarheid leven in een wereld waar zoveel gebeurt als die van de dag van vandaag? Het is een goed idee om te beginnen met dankbaarheid te tonen voor de positieve dingen die er wél zijn. In het algemeen, maar zeker ook voor de dingen in je persoonlijke leven. Begin met de basis: gezondheid, mogelijkheden, vrienden, familie, huisdieren en je woonst. Wanneer je in dankbaarheid leeft, kan dat een positief effect hebben op zowel je mentale als je fysieke welzijn.

Als je er zin in hebt, neem dan even de tijd om na te denken over alle dingen waar je dankbaar voor kan zijn. Schrijf deze op in een schriftje. Herhaal deze oefening regelmatig. Het is ook een ideaal ritueel om je dag mee af te sluiten: mentaal de dag overlopen en alles eruit filteren waarvoor je dankbaar kan zijn, of het nu een leuk of minder leuk moment was. Word creatief in het bedenken van redenen waarvoor je dankbaar kan zijn. Soms kan je dankbaar zijn voor het moment zelf, soms voor de les die het moment je brengt. Je kan hierin zo ver gaan dat je het zelfs kan beoefenen bij intense tegenslagen. Om een voorbeeld te noemen zou je dankbaarheid kunnen beoefenen bij het verwerken van een ongewenst verlies. Je bent dan niet dankbaar voor het verlies zelf, maar voor alles dat je meeneemt uit de situatie van voor het verlies, de mooie momenten die je beleefd hebt met een geliefd dier of persoon. Je kan dankbaar zijn voor de dingen die je met je meeneemt: de herinneringen, de levenslessen, bepaalde waardes. Mocht je hierbij ondersteuning wensen dan kan je hiervoor terecht bij Candice Nuyttens, hypnotherapeute.

5. Laat elk moment tellen

Met het ouder worden, realiseer je je misschien ook hoe kwetsbaar en kostbaar het leven is. Door elk moment te laten tellen, word je aangemoedigd om een leven vol betekenis te leiden. Hiervoor hoef je geen grote veranderingen in je leven aan te brengen.

Je kan betekenis vinden door simpelweg tijd vrij te maken om van je vrienden en familie te genieten, herinneringen te creëren en een leven te leiden dat je met vreugde vervult.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Kwaliteitstijd doorbrengen met jezelf

  • Kwaliteitstijd doorbrengen met je dierbaren

  • Opnieuw contact maken met vrienden

  • Vertragen en meer bewust van het leven genieten

  • Tijd maken voor wat belangrijk is

  • Zoveel mogelijk dingen doen die je een goed gevoel geven

  • Je dromen waarmaken

6. Stop met vergelijken

Jezelf vergelijken met wat anderen hebben bereikt, kan je geluksgevoel aantasten. Soms is het misschien moeilijk om andermans successen te zien zonder jaloers te worden.

Het kan natuurlijk zijn dat je je eigen leven meet om te zien hoe het zich verhoudt ten opzichte van anderen. Maar als je de moeite doet om echt te stoppen met vergelijken, dan kan je jezelf bevrijden van de constante strijd om bij te blijven. Je zal merken dat je veel meer van je leven geniet zoals het is, dan wanneer je anderen probeert bij te houden.

7. Leef ook voor anderen

Leren om onbaatzuchtig te leven kan je voldoening brengen op manieren die je je misschien nooit had kunnen voorstellen. Als je de wereld voorbij jouw perspectief probeert te zien, ontdek je misschien dat er andere dingen in het leven zijn die waarde kunnen toevoegen aan het jouwe. Op dat moment kan ouder worden minder een prioriteit worden of in het achterhoofd worden geplaatst.

Leven voor anderen betekent niet dat je jezelf verwaarloost. Je doet nog steeds wat je gelukkig maakt en wat je voldoening geeft. Manieren waarop je het leven voor anderen in je leven kunt integreren:

  • Zeg (af en toe ja) als anderen je hulp nodig hebben

  • Valideer de gevoelens en emoties van anderen

  • Geef aan anderen zonder verwachtingen

8. Bouw aan je nalatenschap

Je kan je levensverhaal bepalen door de erfenis op te bouwen die u wilt nalaten. Een erfenis gaat niet altijd over hoeveel geld je je erfgenamen hebt geschonken, of de donaties die je hebt gedaan aan je favoriete goede doelen.

De erfenis die je nalaat kan ook betekenen: de herinneringen die je met anderen hebt gecreëerd, de manier waarop zij zich jou zullen herinneren en waar je tijdens je leven het bekendst om stond. Als je op een bepaalde manier herinnerd wilt worden, begin dan je leven te leiden op een manier die weerspiegelt hoe je herinnerd wilt worden.

9. Geniet van je leven

Als je ouder wordt, is het normaal om na te denken over dingen als wie er voor je zal zorgen, hoe je het alleen redt en hoe je de dingen die je nodig hebt zult betalen. Dit zijn allemaal zaken waar je aan moet denken als je bezint over de laatste jaren van je leven en of je in staat zal zijn om op je oude dag thuis te blijven wonen.

Een van de beste manieren om vandaag van je leven te genieten is door je voor te bereiden op morgen. Je kan beginnen met het nemen van eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je de antwoorden op de bovenstaande vragen hebt. Zodra je een haalbaar plan hebt bedacht: zet het in gang en ontspan jezelf.

10. Verken de wereld

Een van de positieve neveneffecten van ouder worden is dat je niet langer toestemming of bevestiging van anderen nodig hebt om te doen wat het beste is voor je of de dingen waar je van geniet.

Dit is een geweldige tijd om de wereld om je heen te verkennen. Je kan klein beginnen door plaatsen in de buurt van je eigen omgeving te bezoeken en zo verder je actieradius te verruimen naar meer afgelegen plaatsen.

Tips om de angst om er ouder uit te zien te overwinnen

We leven in een maatschappij die de nadruk legt op esthetiek en die een jeugdig uiterlijk gelijkstelt aan aantrekkelijkheid. Overal waar we komen, verkoopt de media ons berichten waarin staat dat we er op een bepaalde manier uit moeten zien, en als we er niet zo uitzien, vertellen influencers ons welke cosmetische ingrepen ons er wel zo uit zullen laten zien.

Ook al weten we beter en proberen we dat niet te doen, het is gemakkelijk om onze gevoelens over ons uiterlijk de overhand te laten nemen en dit andere aspecten van ons gevoel van eigenwaarde te laten bepalen. Hoewel veroudering ongetwijfeld onvermijdelijk is, zal het kiezen van hoe we onszelf zien en het omarmen van verschillende fasen in ons leven aanzienlijk bijdragen aan onze eigenwaarde en ons helpen onze angst om er ouder uit te zien te overwinnen. Hypnose kan je helpen om je zelfbeeld te versterken.

11. Bepaal wat schoonheid voor jou is

Schoonheid zoals geportretteerd in advertenties en sociale media kan soms een vertekend beeld van de realiteit geven. Schoonheid is er in alle vormen en kleuren. Leer de schoonheid te waarderen die je om je heen ziet en de schoonheid in alledaagse mensen. Herinner jezelf eraan dat, ongeacht in welk seizoen van het leven je je bevindt, er overvloedige schoonheid te ontdekken valt.

Elke rimpel en grijze haar komt met mooie en/of waardevol verhaal dat je kan koesteren of dat je met anderen kan delen. Probeer rigide ideeën de heersen in de maatschappij, over hoe we eruit moeten zien, opzij te zetten. Door je definitie van schoonheid zelf te bepalen, zal je inderdaad in staat zijn om je eigen schoonheid te waarderen.

12. Maak je niet druk om kleine dingen

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat ons haar weigert mee te werken, of dat we moeite hebben om onze stropdas precies goed om te doen. Zulke dagen zorgen er soms voor dat we stress hebben, terwijl we eigenlijk van een mug een olifant maken. Stress beïnvloedt niet alleen onze emotionele toestand, maar kan ook ons fysieke uiterlijk beïnvloeden. Stress veroorzaakt een verandering in de proteïnen in onze huid en vermindert de elasticiteit ervan, wat bijdraagt tot rimpelvorming.

Vermindering van stress kan leiden tot een jonger uitziende huid en een beter welzijn en uiterlijk. Probeer een paar stressmanagementtechnieken in je dagelijkse routine te integreren, zoals lichte lichaamsbeweging, mediteren, of zelfs een dutje doen.

Het is mogelijk om meer innerlijke rust te krijgen en te behouden dankzij de hulp van hypnotherapie.

13. Gun jezelf Innerlijke rust

Elke dag staan we op en proberen we ons beste beentje voor te zetten, te beginnen met ons uiterlijk. Soms kan deze taak alleen al belastend zijn voor een persoon. Onze "mooie kleren" kunnen beperkend en oncomfortabel zijn, onze schoenen pijnlijk en knellend aan onze voeten. Soms moeten we onszelf een pauze gunnen.

Probeer die stijve kleren eens te laten voor wat ze zijn en ga eens een dag of twee zonder make-up. Door je huid en lichaam te laten ademen, zal je merken dat je er eigenlijk zelfs beter uitziet en je jezelf beter voelt. Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam en onze stijl. Overweeg om je stijl of garderobe aan te passen aan je huidige levensstijl.

14. Je glimlach is je beste accessoire

Het is geen geheim dat goede rust en gezond eten niet alleen bijdraagt aan je algehele gezondheid, maar ook aan je uiterlijk. Maar, wist je dat een simpele glimlach hetzelfde doet? Het is bewezen dat alleen al het veranderen van een gezichtsuitdrukking iemands beeld van gezondheid en succes verbetert. Dit effect neemt ook toe naarmate we ouder worden.

Als je merkt dat je diep in gedachten bent, moe bent of in gedachten verzonken, sluit dan uw ogen, haal diep adem en glimlach. Glimlachen verbetert je stemming, verlaagt je bloeddruk, vermindert pijn, en maakt je aantrekkelijker voor anderen.

15. Wees trouw aan jezelf

Door te doen wat je gelukkig maakt, zal je zelfvertrouwen en natuurlijke schoonheid in de verf gezet worden. Je zal automatisch gaan stralen. Laat de invloed van mensen en marketing je aantrekkelijkheid niet bepalen en volg je hart. Als je eenmaal je echte angsten voor het ouder worden overwonnen hebt en je realiseert je dat iederéén ouder wordt, dan is de sky de limit.

Bovendien is er absoluut niets mis met het gebruik van cosmetische middelen als je dat zelf zou wensen. Als je een ingreep wil ondergaan, dan is dat je volste recht. Maar laat het jouw beslissing zijn, gebaseerd op wat voor jou werkt en niet op wat een of andere marketeer zegt dat je zou moeten doen.

Ouder worden is bevrijdend

Wanneer je de natuurlijke volgorde van onze levenscyclus kunt accepteren, zal je je meer op je gemak voelen met het verouderingsproces. Een goed geleefd leven, met oog voor innerlijke rust, kwaliteit van leven en betekenis, helpt je om de volgende fase in je leven te accepteren, op welke leeftijd je ook bent.

Koester herrineringen en levenslessen, droom van mooie dingen die je nog wenst te doen en vooral: geniet van het nu!

Pluk de dag :)

Wil je graag nog intensiever aan de slag met dit thema? Maak dan een afspraak voor een hypnosesessie via onderstaande button.

Angst voor de oorlog? Tips om rust te bewaren

Worstel je met oorlogsangst? 9 tips om om te gaan met het conflict Rusland-Oekraïne

Als het gaat om wereldwijde ontwrichting, zijn het een paar moeilijke jaren geweest. Net toen de duisternis van COVID-19 op het punt stond plaats te maken voor licht, was de wereld getuige van iets veel groters, een mogelijke derde wereldoorlog. Mensen over de hele wereld lijken te lijden als gevolg van de kwestie Rusland-Oekraïne. De Russische invasie in Oekraïne verstoort niet alleen de interne vrede en harmonie, maar heeft ook voor de rest van de wereld een aantal beperkingen en nadelen.

De angst en ongerustheid zullen ondraaglijk zijn voor iedereen die rechtstreeks door het geweld wordt getroffen. En voor degenen onder ons die aan de zijlijn staan, kunnen de gevoelens van hulpeloosheid, angst en wanhoop overweldigend zijn. Hoewel het onzeker is hoe dit conflict zal aflopen of hoe lang het zal duren, kunnen mensen angst ervaren als gevolg van het onbekende. Dus als je je zorgen maakt over de toestand van de wereld op dit moment, weet dan dat je niet alleen bent.

Je kunt niet voorkomen dat je aan een oorlog moet denken door voor jezelf te zorgen. Geen enkele hoeveelheid ademhalingsoefeningen of positief denken zal Poetin overhalen zijn standpunten te wijzigen of de richting van de politieke gebeurtenissen te beïnvloeden. We kunnen echter wel aanpassen hoe we reageren op situaties die absoluut buiten onze controle liggen. Hoe deprimerend het nieuws ook wordt, als we onderscheid kunnen maken tussen wat we kunnen veranderen en waar we ons aan moeten aanpassen, kunnen we onze stressreactie onder controle houden en voorkomen dat we in een spiraal terechtkomen.

Nieuwsupdates houden ons op de hoogte, maar spelen ook een rol in het creëren van deze angst en een geëscaleerde perceptie van negatieve gebeurtenissen.

Hoewel het belangrijk is om op de hoogte en betrokken te blijven bij de huidige gebeurtenissen, hebben we de mogelijkheid om meer informatie te ontvangen en te verwerken dan ooit tevoren - en het internet biedt een verleidelijke mogelijkheid om in een doem-scrollend konijnenhol te springen.

Het beperken van je die je besteedt aan het lezen over slecht nieuws in het algemeen, maar dan in dit geval het Russisch-Oekraïense conflict kan je helpen. Zo ben je in staat om de balans te vinden tussen op de hoogte blijven en overweldigd worden door negatieve informatie.

Als gedachten en gevoelens die verband houden met oorlogsangst een aanhoudend, storend onderdeel van je dagelijks leven worden, kan je overwegen om met een therapeut of (hypnose)coach te praten over wat je ervaart.

Heb je last van oorlogsangst?

Oorlogsangst ontstaat als reactie op een gewapend conflict, ongeacht waar het zich afspeelt. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne is een goed voorbeeld van een mondiale gebeurtenis die kan leiden tot wijdverspreide oorlogsangst, zowel bij mensen in Oekraïne als daarbuiten, maar om heel verschillende redenen. Toen de Russische president Vladimir Poetin zich bereid verklaarde kernwapens te gebruiken, riep dat ook bij velen in de wereld existentiële bezorgdheid op. Hoewel elke oorlog ongetwijfeld wreed is, voegt de dreiging van nucleair geweld een heel andere laag van angst toe aan de situatie.

Oorlogsangst wordt uitgelokt door de angst voor een gewapend conflict en kan zich op de volgende manieren manifesteren:

  • Doomscrolling: Een obsessieve behoefte om zo veel mogelijk inhoud te lezen die verband houdt met het conflict of berichten over mogelijke gevechten

  • Aanhoudende angsten in verband met de uitkomst van de oorlog, die de vrees kunnen inhouden dat uw land erbij betrokken raakt, of zelfs wordt aangevallen

  • Chronische stress in verband met de economische gevolgen van de oorlog voor aspecten van het dagelijks leven, zoals de benzineprijzen, de kosten van levensmiddelen en de aandelenmarkt

  • Bezorgdheid om kinderen en familieleden die u veilig wilt houden

Voor mensen die dicht bij het conflict zelf staan, wordt oorlogsangst een zeer overweldigende ervaring, met een zwaardere, ingrijpende impact op het dagelijks leven en psychologisch functioneren.

Het valideren van oorlogsangst

Net als veel andere vormen van angst, draait oorlogsangst om legitieme zorgen die legitieme angstreacties kunnen veroorzaken. Met andere woorden, je bent niet "verkeerd" of "gevoelig" als je je zorgen maakt over oorlog - vooral niet als er over kernwapens wordt gesproken. En we weten inmiddels dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne grote gevolgen zal hebben voor de Europese economie, die al belaagd werd door COVID-19, protesten van productiemedewerkers en vertragingen in de toeleveringsketen.

Maar ondanks al deze zeer gecompliceerde, zeer reële zorgen en overwegingen, moet de stress die oorlogsangst gemakkelijk kan oproepen op een bepaald moment worden uitgeschakeld. Een deel van het proces begint met de erkenning dat je misschien geobsedeerd bent door het conflict tussen Rusland en Oekraïne als een manier om zoveel mogelijk te weten te komen. Dit kan je zien als een manier van je hersenen om je veilig te houden. Hoe meer informatie we kunnen verzamelen over een potentiële bedreiging, hoe beter we ons zullen voelen over de beslissingen die we in toekomstige situaties moeten nemen.

Dit alles wil zeggen dat gevoelens en emoties die voortkomen uit oorlogsangst geldig zijn; ze zijn logisch, en je hebt alle reden om bezorgd te zijn. De volgende stap is het leren beheersen van die gedachten, zodat de negatieve emoties die ze oproepen niet je dagelijkse gedrag en interacties bepalen.

9 Tips om met oorlogsangst om te gaan

Het is gemakkelijk te vergeten dat we zonder onze technologie geen idee zouden hebben dat er een oorlog woedt langs de grens tussen Rusland en Oekraïne. Een van de beste manieren om met oorlogsangst om te gaan is om de bron te controleren - dit is waarschijnlijk je telefoon, laptop of een nieuwszender. Doomscrollen is een gemakkelijke val om in te trappen, maar de informatie die je van het scherm opneemt, zal waarschijnlijk geen situatie worden die je voor je huisdeur bereikt.

Enkele manieren om je oorlogsangst te beheersen zijn:

  1. Mindfulness: erken de angst, laat deze toe maar zorg voor zoveel mogelijk afleiding en blijf weg uit een overfixatie op het onderwerp waar je net angstig van wordt.

  2. Praat op jezelf in: wanneer je bemoedigende en zelf-ondersteunende taal in je gedachten gebruikt, staat dit bekend als positieve zelfpraat. Als u positievere zelfpraat gebruikt, is de kans groter dat je zelfvertrouwen en eigenwaarde creëert, meer controle hebt over de gebeurtenissen in je leven, en je makkelijker doelen bereikt. Herinner jezelf eraan om je gedachten te controleren en dat je gevoelens normaal zijn. Onthoud dat als je te lang denkt aan het onderwerp dat je angstig maakt, je jezelf zich alleen maar slechter gaat voelen.

  3. Zet de media-alerts op je apparaten uit, beperk je schermtijd tot een minimum en beperk je gebruik tot maximaal 1 uur per dag of minder. Blijf op de hoogte, maar maak jezelf niet dolgedraaid.

  4. Reguleer je emoties door middel van je ademhaling: stap weg van wat je ook aan het doen bent en haal diep adem als je voelt dat je lichaam vernauwt of oververhit raakt. Diep ademhalen is een van de meest effectieve methoden om stress in het lichaam te verminderen. Dit komt omdat diep ademhalen een signaal naar je hersenen stuurt om te ontspannen en te kalmeren. Ademhalingsoefeningen kunnen u helpen te ontspannen, te ontstressen en stress te verlichten.

    Stel je voor dat je angst en stress uitademt. Stel je voor dat je rust en veiligheid inademt.

  5. De hand reiken aan degenen die door het conflict worden getroffen. Een van de krachtigste instrumenten die het menselijk brein heeft, is het vermogen om ons te belonen voor altruïstisch gedrag ten opzichte van elkaar, en zo terug te vechten tegen stress en angst. Stuur verzorgingspakketten, zoek een Oekraïense penvriend of liefdadigheidsorganisatie die je in staat kan stellen om direct hulp en steun te bieden. Doe dit vanuit goede intentie, maar blijf ook niet in deze gevoelens hangen. Weet dat je niet alles kan oplossen.

  6. Praat met je naasten over het Russisch-Oekraïense conflict - zij voelen zich misschien angstig, verward of zelfs boos. Help je vrienden en familie overeind. Blijf ook hier niet in de zwaarte hangen en zorg ook voor voldoende leuke tijd met je dierbaren.

  7. Focus op de waarde van de mensen die je graag ziet om je heen door dingen voor hen of met hen te doen. Het is makkelijk om in gedachten verzonken te raken als het nieuws beangstigend is. Probeer in plaats daarvan contact te zoeken met je dierbaren. Ga zitten en stuur een echte brief aan een familielid of vriend, breng tijd door met buren, speel spelletjes met familie, of neem zelfs de tijd om die generatieherinneringen op te schrijven. Dit zijn allemaal voorbeelden maar je kan hier creatief in zijn en nog veel meer betekenisvolle zaken bedenken.

  8. Besef dat net door de huidige omstandigheden de waarde van wie en wat je rondom je heen hebt net zo tastbaar en duidelijk wordt. Zoals reeds gezegd: we kunnen niet controleren wat er in de wereld gebeurt maar we kunnen wel kiezen hoe we reageren op situaties die buiten onze controle liggen. Hetgeen we wel onder controle hebben is welke tijd we besteden en hoe we die besteden. Zoek waarde in kleine dingen en geniet zo veel mogelijk van de tijd die je hebt. Hoe minder we deze besteden in een verlammende paniek status, hoe gunstiger.

  9. Tot slot, overweeg een of enkele hypnose sessies voor het verweken van je je oorlogsangst. Jouw interne ‘wat-als’ scenario’s in verband met het Russisch-Oekraïense conflict bestaan waarschijnlijk vooral uit hypothetische scenario's. Hypnotherapie helpt je je omgangsvaardigheden te versterken en je helpt om negatieve gedachten en emoties te minimaliseren en met vertrouwen onder controle te houden.

Oorlog is een verschrikkelijke gebeurtenis, die pijn en lijden veroorzaakt, niet alleen voor degenen die in gevaar zijn, maar voor mensen over de hele wereld die ook de effecten en gevolgen ervan voelen. We leven in turbulente tijden, maar er is maar één weg die we kunnen gaan, en dat is vooruit. Met enig bewustzijn en een goed begrip van hoe we de emoties die oorlogsangst teweegbrengen onder controle kunnen houden, kan de stress die verband houdt met het conflict tussen Rusland en Oekraïne met succes worden beheerst.



Hoe een ochtendritueel jou kan helpen

Ochtend Routine Checklist: Een gids voor de beste ochtend

Productiviteit + ochtendroutines

Wakker worden en met het verkeerde been uit bed stappen. Je verslaapt je, schrokt een ontbijt naar binnen, zoekt naar passende sokken, morst koffie op jezelf terwijl je de deur uitloopt, om je tijdens het woon-werkverkeer te realiseren dat je je sporttas bent vergeten. We hebben allemaal wel eens de irritante gevolgen ervaren van een slecht begin van de dag.

De meesten van ons weten uit ervaring dat het slechte humeur waarmee zo'n ochtend gepaard gaat, vaak de toon zet voor de rest van de dag. Daar blijkt een reden voor te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat een slecht humeur de cognitieve prestaties en flexibiliteit kan verminderen - wat in feite betekent, dat als je met een slecht humeur op je werk komt, je productiviteit en creativiteit eronder zullen lijden.

Deze bevindingen werden bevestigd in een andere studie die de stemming en productiviteit van klantenservicemedewerkers onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers die in een goede bui waren een betere kwaliteit service verleenden en mondiger waren - en minder gebruik maakten van verbale tics zoals "um". Aan de andere kant beantwoordden degenen die slecht gehumeurd waren minder telefoontjes, namen ze meer pauzes en was er een productiviteitsverlies van 10%. Bovendien bleek uit het onderzoek dat werknemers die de dag slecht begonnen, de neiging hadden om slechtgehumeurd te blijven of zich aan het eind van de dag zelfs nog slechter voelden.

Hoe zorg je voor een succesvolle start van je dag?

Er wordt vaak gekeken naar de ochtendroutines van succesvolle ondernemers, kunstenaars, CEO's, politici en productiviteitsgoeroes voor inspiratie en advies.

Benjamin Franklin stond erom bekend dat hij om 5 uur 's ochtends opstond en zich afvroeg "wat voor goeds zal ik deze dag doen?"

Anna Wintour begint haar dag om 5:45 uur met een tenniswedstrijd van een uur.

Tim Ferris begint zijn ochtend met sterke thee, meditatie en een dagboek.

Maar lees nog een hoop van dit soort voorbeelden door, en één ding is duidelijk. Succesvolle mensen beginnen hun dag allemaal anders. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze een routine hebben die hen helpt om gefocust, gemotiveerd en productief te blijven gedurende de dag.

Waarom het creëren van een routine zo belangrijk is

"We zijn wat we herhaaldelijk doen. Uitmuntendheid is dus geen daad, maar een gewoonte." - Aristoteles

Een routine is een opeenvolging van handelingen die je herhaaldelijk doet - dingen zoals je tanden poetsen voor het slapen gaan of je gezicht wassen in de ochtend. Met genoeg herhaling kan een routine een gewoonte worden. Gewoontes zijn een krachtig hulpmiddel voor productiviteit omdat ze ons in staat stellen allerlei activiteiten uit te voeren met weinig tot geen bewuste inspanning.

Dus als alle kleine activiteiten 's ochtends automatisch gaan, hoef je niet meer al die kleine beslissingen te nemen - en kun je je concentreren op wat echt belangrijk is. Als je van tevoren beslist wat belangrijk voor je is, zorg je ervoor dat je je dag bewust doorloopt in plaats van alleen maar te reageren.

Een routine checklist maken voor productiviteit de hele dag door

  1. Houd je tijd en stemming bij: De eerste stap in het creëren van een ochtendroutine is begrijpen hoe je momenteel je tijd besteedt. Trek een week uit om je tijd bij te houden. Probeer elk uur op te schrijven waar die tijd aan besteed is. Beoordeel dan aan het eind van de dag hoe je jezelf voelt op een schaal van 1-10.

  2. Maak vervolgens een lijst van activiteiten die je 's ochtends moet doen - zoals ontbijten, douchen, aankleden, lunches voor de kinderen maken, enzovoort. Geef naast elke taak op de lijst een schatting van de tijd die nodig is om die taak te voltooien.

  3. Maak vervolgens een lijst van activiteiten die kunnen helpen om een productieve staat voor de dag te creëren. Dat kan bijvoorbeeld meditatie zijn, gebed, journaling, dankbaarheid, beweging, een intentie bepalen, luisteren naar een podcast of muziek, een instrument bespelen, lezen, enz. Deze activiteiten moeten je helpen een kalme, positieve stemming te creëren die je energie geeft voor de komende dag. Voeg ook hier de tijd toe die bij benadering nodig is voor elke activiteit of hoeveel tijd je eraan wilt besteden.

  4. Als je lijstjes klaar zijn, bepaal dan hoeveel tijd je nodig hebt om je ochtendroutine af te werken. Stel vervolgens je waak- en bedtijd in op basis van je ochtendroutine. Als ik bijvoorbeeld 2 uur nodig heb om mijn routine af te werken, en ik moet om 9 uur de deur uit zijn, dan zet ik mijn wekker om 7 uur en ga ik om 11 uur naar bed, zodat ik 8 uur kan slapen. Probeer realistisch te zijn bij het bepalen van je waak- en slaaptijden, als het je 30 minuten kost om uit bed te komen, zorg er dan voor dat je wekker daar rekening mee houdt.

  5. Maak tot slot een checklist voor je ochtendroutine om van je ideale ochtendroutine een gewoonte te maken. Je kan een template downloaden om jezelf op weg te helpen.

  6. Probeer het uit en pas aan waar nodig. Een ochtendroutine opbouwen is iets dat tijd en oefening vergt. Als het in één keer omgooien van je huidige routine je afschrikt, begin dan met het introduceren van één nieuwe oefening per week. Beetje bij beetje leer je zo meer over wat voor jou het beste werkt en hoe je chaotische ochtenden tot het verleden kunt laten behoren

Tips & hacks voor een ochtendroutine

Hier zijn een paar pro-tips en easy wins om te overwegen bij het creëren van je ochtendroutine. Vele zaken kan je de avond ervoor voorbereiden.

  • Elimineer besluitvorming: Veel beslissingen moeten nemen vermoeit je hersenen en vermindert de kwaliteit van je besluitvorming. Het creëren van een ochtendroutine die besluitvorming elimineert bespaart tijd en zorgt voor een heldere geest die klaar is om te focussen. Maak uw ochtenden soepeler door u de avond tevoren voor te bereiden:

  • Leg je outfit/gymkleren klaar

  • Dek de ontbijttafel voor je naar bed gaat

  • Pak je lunch in (of die van je kinderen)

  • Maak uw tas of aktetas klaar

  • Leg je vitaminen klaar

  • Drink een glas water als je wakker wordt: De meeste mensen raken 's nachts uitgedroogd. Als je acht uur slaapt, betekent dat ook dat je acht uur geen water hebt gedronken. Water drinken is van cruciaal belang om je lichaam optimaal te laten functioneren. In feite bestaat je hersenweefsel alleen al voor 73% uit water. Wat water drinken voordat je jezelf verdrinkt in koffie is een goede manier om je lichaam wakker te maken en je metabolisme op gang te brengen.

  • Beweging en stechoefeningen: Je 's morgens vroeg in het zweet werken is een goede manier om je bloedcirculatie te verbeteren en de hoeveelheid zuurstof te verhogen, maar toegegeven, het is niet altijd gemakkelijk om dit daadwerkelijk te doen. Het goede nieuws? Je hoeft geen 8 km te rennen om de voordelen van lichaamsbeweging te ervaren. Een stevige wandeling, eventjes heupwiegen tijdens het tandenpoetsen of wat strechoefeningen zijn al voldoende. Strechen verbetert jouw soepelheid en je lichaamshouding (vooral voor degenen die op het punt staan om acht uur lang achter een computer te zitten). Ook vermindert het pijn en kwalen in het lichaam. Nog argumenten nodig? Een super welkome eigenschap van lichaamsbeweging is dat het voor een toename van endorfine zorgt, waardoor je je goed voelt als je aan de dag begint!

  • De beste ochtenden beginnen 's avonds: Het creëren van een nachtroutine kan net zo belangrijk zijn als een ochtendroutine. Een van de beste manieren om een productieve dag te hebben, is elke avond een paar minuten de tijd te nemen om na te denken en uw prioriteiten voor de volgende dag te stellen. Door de avond van tevoren een beetje te plannen, vermindert u de stress van het beslissen wat 's ochtends als eerste prioriteit heeft en geeft u uw dag een doelbewuste richting. Doe dit wel ruim voor het slapen gaan om piekeren en het gevoel van een ‘open taak spanning’ te vermijden. Innerlijke rust is het doel!

Zorg dat je niet wordt afgeleid: Hoe vaak ben je niet wakker geworden en heb je meteen je telefoon gepakt om e-mail, sociale media of andere meldingen te checken, om je 30 minuten later te realiseren dat je nu te laat op je werk bent of je je ontbijt moet overslaan? Elimineer de tijdverspillende verleiding van je telefoon. Blokkeer afleidende websites, apps, of het hele internet om focus en rust te creëren die de hele dag blijft. Een mogelijkheid is om een (radio)wekker te gebruiken en je gsm in de keuken te leggen.

Uiteindelijk is de sleutel naar een productieve dag een consistente ochtendroutine. Er is niet één bepaalde routine die voor iedereen werkt, maar er is wel een manier die het beste bij jou past en met een beetje tijd, oefening en experimenteren kun je jouw ideale ochtendroutine vinden.

Laat jezelf ondersteunen door middel van hypnotherapie: vervang oude, ongewenste gewoontes door nieuwe. Ik help je er graag bij met een of meerdere hypnosesessies. Welkom in de hypnosepraktijk te Antwerpen Mortsel en Brasschaat. Maak hier een afspraak.

Meer lezen?

Hoe ga je om met examenstress: tips & tricks

Examenstress

Examenstress wordt door veel studenten ervaren en kan bestaan uit:

  • overmatige bezorgdheid over komende examens

  • angst om geëvalueerd te worden

  • vrees voor de gevolgen

  • angst het niet te kunnen (faalangst)

Vier belangrijke gebieden die kunnen bijdragen aan je examenangst zijn:

Levensstijl:

  • onvoldoende rust/ innerlijke onrust

  • slechte voeding

  • teveel afleiding/ verstrooing

  • te weinig beweging

  • problemen met tijdsbeheer

Informatie:

  • strategieën voor het afleggen van examens

  • academische specifieke info zoals cursusvereisten, verwachtingen van docenten, examendata en examenlocatie

  • kennis over de toepassing van technieken om angst te verminderen

Slechte leerstijlen:

  • Inefficiënt: inconsistent de leerstof overlopen; proberen het tekstboek uit het hoofd te leren; binge-studeren; de hele nacht studeren voor examens

  • Ineffectief: lezen zonder te begrijpen; de stof niet kunnen onthouden; geen aantekeningen maken; niet reviseren

Psychologische factoren:

  • weinig of geen controle voelen over de examensituatie

  • negatief denken en zelfkritiek

  • irrationeel denken over examens en resultaten

  • irrationele overtuigingen "Als ik niet slaag, zal mijn (familie/vriendin/vriendin/vrienden) het respect voor mij verliezen"; "Ik zal nooit een diploma halen."

  • irrationele eisen "Ik moet minstens een 8 halen anders ben ik waardeloos."

  • catastrofale voorspellingen "Ik zal falen, wat ik ook doe - het heeft geen zin."

Algemene tips om examenstress te bestrijden

  • Geloof in jezelf en maak je niet te veel zorgen.

  • Probeer niet perfect te zijn. Probeer je best te doen, maar besef dat niemand van ons altijd perfect kan zijn.

  • Onderneem stappen om problemen te overwinnen. Praat met je leraar of vraag het aan je klasgenoten als je een vraag hebt over het examen.

  • Krop niet alles op. Iemand in vertrouwen nemen is een geweldige manier om stress en zorgen te verlichten. Maak een afspraak met een coach. Hypnose is uitstekend geschikt om de oorzaken van jouw studiechaos en examenstress te werken en om een betere studiefocus te stimuleren!

  • Zie alles in perspectief. Doorbreek negatieve gedachtenspiralen met positieve en daag je beperkende gedachten actief uit, door ze in vraag te stellen; ‘is dit wel zo'?’.

  • Plan je studietijd met studiesessies die ongeveer 50 minuten duren, gescheiden door pauzes van 5 à 10 minuten. Hiervoor bestaan verschillende apps. (bijvoorbeeld: BeFocused)

  • Ga voor een gezonde levensstijl. Vermoeidheid maakt angstig. Veerkracht wordt bevorderd door:

    • lichaamsbeweging

    • positieve gedachten

    • gezonde voeding

    • regelmatig en voldoende slapen

  • Zie dat je goed geïnformeerd bent over de te kennen leerstof, examendatum, -tijd en -locatie en over wat je wel en niet mee mag/moet nemen naar het examen.

  • Zet jezelf in de examenmodus. Oefen op voorbeeldexamens en kijk naar eerdere examens. Vraag je docent om advies.

  • Maak een plan. Rust de avond ervoor goed uit. Kom vroeg aan op de examenlocatie. Als je zelf je plaats mag kiezen, kies er dan een uit de buurt van deuren, ramen of andere afleidingen. Plan om de tijd in de gaten te houden tijdens het examen, dus draag een horloge of ga op een plek zitten waar je de klok kunt zien. Plan om laagjes kleding te dragen zodat je je behoefte aan meer warmte of koelte kunt aanpassen.

  • Vermijd storende factoren. Laat koffie en andere stimulerende middelen staan. Vermijd andere mensen of dingen die je zelfvertrouwen, concentratie en niveau van ontspanning kunnen verstoren.

Tips voor de revisieperiode

  • Voorzie genoeg tijd over om te reviseren, zodat je niet op het laatste moment nog moet blokken.

  • Maak een tijdschema zodat je je vorderingen kunt bijhouden en controleren. Maak tijd vrij voor plezier en ontspanning, maar vermijd drugs en alcohol.

  • Neem een korte pauze zodra je merkt dat je concentratie verslapt, maar laat je niet afleiden.

  • Experimenteer met alternatieve revisietechnieken.

  • Drink niet te veel koffie, thee of frisdrank; de cafeïne zorgt ervoor dat je minder helder kunt denken.

  • Regelmatige, gematigde lichaamsbeweging geeft je energie, maakt je geest helder, vermindert gevoelens van stress en helpt je beter te slapen.

Tips voor het examen zelf

  • Het is normaal dat je wat examenzenuwen voelt, maar raak niet in paniek. Je lichaam maakt zich klaar om het beste van zichzelf te geven.

  • De snelste en meest effectieve manier om gevoelens van stress en paniek weg te nemen is door je ogen te sluiten en een paar keer lang en langzaam diep adem te halen. Geef jezelf een mentale pep-talk door te herhalen "Ik ben gefocust" of "Ik weet dat ik het goed zal doen".

  • Als je geest tot rust komt, concentreer je dan op een langzame, diepe ademhaling gedurende ongeveer een minuut. Als je de informatie nog steeds niet kunt herinneren, ga dan verder met een andere vraag en kom later op deze vraag terug.

  • Neem een klein flesje water mee naar het examen. Drink wat water. Als je echt vastzit, en het is toegelaten, kan je vragen om even naar het toilet te gaan, zodat je even tot rust kan komen. Ga weer aan het werk wanneer u daartoe in staat bent - denk eraan dat het beter is iets op te schrijven dan niets.

  • Focus je op de examenstof

    • Lees de instructies zorgvuldig

    • Doorloop bondig elke pagina van de examenpaper

    • Kijk wat er van je verwacht wordt

    • Lees de instructies aandachtig een tweede keer (wordt je echt gevraagd één of drie van de vragen te beantwoorden?)

  • Geef voorrang aan wat je moet doen

    • Zet bij het overzien van het examenpapier een kruisje bij alle vragen waarvan je weet dat je ze kunt beantwoorden

    • Verdeel je tijd in functie van het belang van de vragen

    • Beantwoord de gemakkelijkste vragen eerst om in zo weinig mogelijk tijd goede punten te halen

  • Neem het juiste tempo aan

    • Haast je niet

    • Controleer regelmatig (rustig) de resterende tijd voor de rest van de vragen

    • Geef jezelf de tijd om te proeflezen; doe dit ruim voor het einde van de tijd

Na het examen

  • Wat je ook doet, besteed geen tijd aan kritiek op jezelf over waar je denkt dat je fout bent gegaan. Vaak is onze eigen beoordeling veel te streng. Feliciteer jezelf met de dingen die je goed hebt gedaan, leer van de dingen waarvan je weet dat je ze beter had kunnen doen, en ga dan verder.

  • Plan om jezelf te belonen voor je harde werk. Doe na het examen iets wat je leuk vindt. Als je met iemand afspreekt, kun je afspreken dat je slechts 5 minuten - of zelfs helemaal niet - over het examen praat. Het is belangrijk dat je de stress van het examen laat gaan, vooral als je nog meer examens te gaan hebt.

Enkele technieken om je angst te verminderen

Haal diep adem:

  • hou je adem drie seconden vast, maak en kleine mondopening

  • stel je voor dat je je angst uitademt

  • adem hoorbaar in één keer uit langs je mond en laat daarbij je kaak en schouders zakken

  • blijf uitademen tot je longen leeg zijn

  • stel je voor dat je rust en veiligheid kan inademen

  • adem rustig 'in' met je hals kaak en schouders vrij van spanning

  • herhaal de cyclus een- of tweemaal

  • als je dit tijdens een examen probeert, zal je waarschijnlijk stiller willen uitademen zodat je de andere studenten niet stoort

Totale spanning loslaten (kan liggend of zittend gedaan worden):

  • sluit je ogen

  • span je vuisten op, daarna ook je armen

  • haal diep adem en hou die vijf seconden vast, samen met de spanning in armen en vuisten

  • laat je adem en de spanning in je lichaam in één keer gaan

  • voel hoe de spanning je lichaam verlaat

Visualiseer, manifesteer!

  • creëer in je geest, beeld jezelf in

  • stel je je ideale, veilige, ontspannende plek voor

  • sluit je ogen

  • stuur jezelf in gedachten daarheen voor 15 tot 30 seconden

  • haal rustig adem en geniet van de ontspanning

  • ga daarheen wanneer je een snelle ontspanningspauze nodig hebt

Smile!

  • stel jezelf voor dat die glimlach zich door je hele lichaam verspreidt

  • haal diep adem en adem uit door uw mond

Laat jezelf helpen en versnel je groeiproces dankzij een hypnose sessie: ik help je graag verder!: plan HIER je afspraak.

Meer lezen?:

Wat kan ik doen aan eenzaamheid?

Eenzaamheid betekent niet altijd alleen zijn. Gevoelens van eenzaamheid kunnen soms hardnekkig zijn, zelfs voor drukke, productieve mensen. Ze kunnen het gevolg zijn van werkelijke of vermeende isolatie, en beide manieren kunnen heel pijnlijk zijn. Volgens onderzoek zegt 76 procent van de ondervraagden eenzaam te zijn. Ironisch genoeg, als je eenzaam bent, ben je dus niet alleen. Eenzaamheid kan leiden tot anti-sociaal gedrag, dat vaak ook zelfsaboterend is. Gelukkig zijn er veel manieren om chronische eenzaamheid te begrijpen en ermee om te gaan.

Hoe te beginnen met het overwinnen van eenzaamheid

Als je je alleen voelt, is het makkelijk om negatieve gedachten te hebben of kritisch te worden over jezelf. Je begint na te denken over alle dingen die je dwars zitten. Misschien pieker je over je werk. Vriendschappen voelen niet langer bevredigend. Je wilt en moet veel dingen doen, maar je hebt er geen zin in. Je brengt je tijd door met te veel slapen, je overdenkt alles wat er mis is in je wereld.

Je kunt je eenzaam voelen, zelfs in de aanwezigheid van anderen, want eenzaam zijn is een gemoedstoestand. Als je worstelt met deze gevoelens, zijn hier een paar tips om je te helpen terwijl je dingen verwerkt:

Je eenzaam voelen is natuurlijk. In sommige gevallen is eenzaamheid te verwachten. Het is bijvoorbeeld normaal om je eenzaam te voelen na een relatiebreuk omdat je een verandering doormaakt. Het is beter om deze gevoelens te erkennen in plaats van ertegen te vechten omdat je denkt dat de gevoelens negatief zijn. Je moet ook niet proberen om je emoties te maskeren door voortijdig betrokken te raken bij een nieuwe relatie of terug te keren naar je ex.

Verwerk en accepteer je emoties. Sommige mensen staan afkeurend tegenover het uiten van emoties en zullen je aanmoedigen om "sterk te blijven". Is dit gezond? Je bent een mens; het is normaal dat je veel emoties voelt. Op de een of andere manier denken velen van ons dat we de hele tijd gelukkig of sterk moeten zijn. Dit perspectief is onrealistisch. Emoties zijn een natuurlijk, gezond deel van het mens zijn. Het accepteren en eren van je authentieke emoties is een belangrijk onderdeel van mentaal welzijn.

Hou eerst van jezelf. Het idee om alleen te zijn klinkt misschien een beetje eng. Maar het alleen kunnen zijn is een belangrijk element van geluk. Door te leren om alleen te zijn kun je een basis van vreugde ontwikkelen die niet afhankelijk is van een relatie met een ander persoon.

Verken nieuwe interesses en doe aan hobby's. Bekijk hobby's en vrijetijdsactiviteiten uit het verleden die je misschien bent vergeten of overweeg nieuwe interesses. Dit zal helpen om gezonde afleiding te creëren van negatieve gedachten. Misschien ontmoet je ook nieuwe mensen.

Houd een dagboek bij. Met een dagboek kan je je gedachten, gevoelens en plannen op papier zetten. Vaak zeggen mensen dat ze een gevoel van opluchting en voldoening hebben na het schrijven van een dagboek. Als u uw gedachten en gevoelens in een dagboek noteert, kunt je je aantekeningen later nog eens bekijken. Dit kan je een dieper inzicht geven in jezelf en je patronen, zodat je kan leren hoe je gezondere gedachten en gewoonten kunt aannemen.

Naast deze tips, weet dat je gevoelens van eenzaamheid niet alleen moet oplossen. Een coach of hypnotherapeut met ervaring betreffende dit thema kan jou helpen om de oorzaak van jouw eenzaam in kaart te brengen en vooral mee bekijken wat je kan doen om dat te veranderen.

Waarom ben ik zo eenzaam en hoe ben ik hier gekomen?

Er zijn vele redenen waarom mensen zich eenzaam voelen. Misschien is een van deze scenario's voor jou van toepassing:

Je voelt je eenzaam, omdat je je leven hebt laten bepalen door de mensen waar je van houdt. Je hebt hen laten bepalen wie je bent en wat je moet doen om een gelukkig, productief leven te leiden.

Je hebt je dromen niet nagestreefd. Misschien heb je meer tijd besteed aan dromen over hoe het zal zijn als je je doelen hebt bereikt en niet genoeg tijd om er naartoe te werken.

Misschien heb je onlangs een relatie verbroken of een verlies geleden, en ben je nog aan het herstellen van de normale emoties die daarop volgen. Of misschien ben je nog niet hersteld van een verlies uit het verleden.

Om vooruit te komen, is het belangrijk om niet langer in het verleden te leven en je op jezelf te richten. Het nastreven van geluk betekent niet dat je vriendschappen verwaarloost; het betekent alleen dat je jezelf op de eerste plaats zet en je vrienden op de tweede. Als je weet wat je gelukkig maakt, begin dan in die richting te bewegen. Als je nog steeds aan het uitzoeken bent wat je wilt, begin dan met het proberen van nieuwe dingen om een gevoel van doel te vinden. Enkele hypnose sessies kunnen je helpen een doel te vinden, depressieve symptomen te beheersen en je weer jezelf te voelen.

Blijvend geluk opbouwen

Hoewel het lijkt alsof ons geluksniveau fluctueert, ervaren we allemaal een basisniveau van geluk. Hoe kunnen we blijvend geluk opbouwen en behouden? Als je op zoek bent naar wat ideeën, zijn hier wat suggesties:

Dankbaarheid. Het beoefenen van dagelijkse dankbaarheid zal zelfs de kleinste dingen die je waardeert in je leven benadrukken. Om te beginnen kunt u de volgende aanwijzingen invullen:

Iets goeds dat me vandaag is overkomen was:

Iets dat ik vandaag heb bereikt was:

Vandaag was ik blij dat iemand me hielp om:

Vriendelijk zijn. Het gezegde "behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden" kan in praktijk worden gebracht door een eenvoudige daad van vriendelijkheid te stellen. Bied aan een vriend of zelfs een vreemde te helpen met iets kleins. Het zal niet alleen de dag van de ontvanger opvrolijken, maar het zal ook je eigen humeur verbeteren.

Blijf actief. Het is bewezen dat lichaamsbeweging of andere fysieke activiteit zowel je fysieke als mentale gezondheid verbetert. De voordelen zijn onder andere een hoger energieniveau, een sterker immuunsysteem en een betere slaap.

Wees positief. Identificeer positieve dingen die gebeuren of die je voelt gedurende je dag. Als u manieren vindt om u op positieve dingen te richten in plaats van op negatieve, verbetert dat uw stemming en uw kijk op het leven.

Wees opmerkzaam. Mindfulness is de praktijk van het bewust zijn van je gedachten, gevoelens, en lichamelijke gewaarwordingen in het moment. Leer om jezelf te accepteren zonder oordeel. De voordelen van mindfulness zijn onder andere:

Minder symptomen van angst en depressie

Leren om niet te blijven stilstaan bij negatieve gedachten

Verbeterde vervulling in relaties

Beter vermogen om emoties op een gezonde manier te reguleren

Verbeterd vermogen om zich aan te passen aan onvoorspelbare of stressvolle situaties

Verhoogde mentale verwerkingssnelheid met geheugen en focus

Wees sociaal. Probeer relaties met familie en vrienden niet te verwaarlozen. Sterke sociale banden kunnen een positieve invloed hebben op geluk. Als je merkt dat je relaties wat werk nodig hebben, is het nooit te laat om opnieuw contact te leggen met een familielid of vriend.

Stappen ondernemen om uit een sleur te komen

Ondanks je huidige perspectief, hoeft eenzaamheid niet iets te zijn waar je de rest van je leven mee moet leven. Er zijn veel manieren om van chronische eenzaamheid af te komen en geluk te vinden. Werken met een goede coach of hypnotherapeut kan een geschikte manier voor je zijn om dit lastige terrein te navigeren. Verder gaan dan eenzaamheid vereist wat intern werk, en hypotherapie is hiervoor uiterst geschikt.

Vooruitgaan kan betekenen dat je uit je comfortzone stapt. Het is een beetje verwarrend in het begin, maar je zult er snel de waarde van inzien.

Iedereen worstelt wel eens met eenzaamheid, maar je kunt een manier vinden om van deze gevoelens te leren en verder te gaan met vreugde in je leven. Zet vandaag de eerste stap.

Waarom bloos ik?

Stress of schaamte kan ervoor zorgen dat de wangen van sommige mensen roze of roodachtig worden, een fenomeen dat bekend staat als blozen.

Blozen is een natuurlijke lichamelijke reactie die wordt veroorzaakt door het sympathische zenuwstelsel - een complex netwerk van zenuwen die de "vecht- of vlucht" -modus activeren.

Als je makkelijk gestrest raakt, angststoornissen of sociale fobieën hebt, heb je meer de neiging om te blozen dan anderen. Dit kan ervoor zorgen dat je je overmatig zelfbewust voelt en sociale situaties gaat mijden.

Dit artikel gaat in op de oorzaken van blozen en somt tips op om blozen aan te pakken.

Snelle feiten over blozen:

  • Blozen wordt voornamelijk veroorzaakt door het activeren van de "vecht- of vlucht" -modus.

  • Blozen is een normale lichamelijke reactie die de meeste mensen overkomt, althans af en toe.

  • Blozen heeft voornamelijk psychologische oorzaken. De sleutel tot het stoppen van blozen is om controle te krijgen over de "vecht- of vluchtreactie".

Wat zijn de oorzaken van blozen?

Deze natuurlijke reactie vindt plaats als reactie op een waargenomen dreiging en kan ook worden veroorzaakt door een krachtige emotie zoals stress, schaamte of verlegenheid. Bloedvaten in het gezicht worden wijder en verhogen de bloedtoevoer naar de huid, wat leidt tot de kenmerkende roodheid van blozen. Sommige onderzoeken hebben zelfs ontdekt dat alleen al door iemand te vertellen dat ze bloost, genoeg is om het op te wekken.

Er zijn echter andere oorzaken van blozen, waaronder:

  • alcohol

  • koorts

  • warm eten of drinken

  • medische aandoeningen, waaronder rosacea, hyperhidrose en mastocytose (een zeldzame histamine-gerelateerde aandoening)

  • medicijnen zoals calciumkanaalblokkers, calcitonine en sommige geneesmiddelen voor de behandeling van kanker (waaronder tamoxifen en busereline)

  • menopauze

  • pittig voedsel

  • plotselinge veranderingen in lichaams- of kamertemperatuur

  • intense oefening

Als blozen frequent en ernstig genoeg is om iemands kwaliteit van leven en zijn relaties met anderen te beïnvloeden, is het gewenst om dit aan te pakken. De meest effectieve stappen die je kan nemen, zijn onder meer kalm blijven en de manier van denken over blozen en de situaties die tot blozen leiden, veranderen.

Ernstig blozen dat verband houdt met een angststoornis of sociale fobie kan worden behandeld met hypnose.

Hypnotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor veel angstgerelateerde aandoeningen. Hypnose werkt door negatieve en onrealistische gedachten aan te pakken die nutteloze gevoelens, lichamelijke reacties en gedrag veroorzaken.


Werk je liever thuis aan je doel?

Pak bloosangst/ sociale angst aan met onze audiohypnose

10 tips om de negatieve spiraal van argwaan en jaloezie in een relatie te doorbreken

  1. Erken je probleem

    De meeste problemen in een relatie kunnen worden opgelost, maar extreme jaloezie is een gewoonte die moeilijk te doorbreken is. Vaak is het omdat een jaloers persoon weigert te veranderen of weigert toe te geven dat ze ongelijk hebben.

  2. Ga op zoek naar de oorzaak van de jaloezie

    Het herkennen van de oorzaak kan je helpen om uit te zoemen en om een en ander in perspectief te plaatsen. Introspectie is al een deel van de oplossing.

    Voorbeelden van mogelijke oorzaken:

    • ervaringen uit de jeugd. Bijvoorbeeld: ontrouw van (één van) de ouders, (emotionele) verwaarlozing, het niet beschikbaar zijn van een ouderfiguur, slechte hechting

    • vorige ervaringen met eerdere partners: belogen of bedrogen geweest zijn

    • zelf een partner belogen en/of bedrogen hebben in het verleden

    • onzekerheid

    • laag zelfbeeld

    • angst voor verlies, meestal door eerder verlies van een ouderfiguur of partner

  3. Zorg ervoor dat het verleden een plaats krijgt en gevoelens geheeld worden

    Praten en introspectie kan een deel van de oplossing betekenen. Door een en ander uit te spreken kan dit opluchten en de lading ervan kan ontkracht worden. Merk je dat dit niet voldoende is om jezelf er op gevoelsmatig vlak van af te helpen, dan kan je baat hebben bij enkele hypnose sessies, waarbij op dieperliggend, onderbewust niveau gewerkt wordt. Je onderbewuste patronen worden hierbij als het ware ‘gereset’.

  4. Aan jezelf ken je een ander

    Eigen acties m.b.t. ontrouw in het verleden kunnen er voor zorgen dat je hierdoor ook anderen niet vertrouwt. Hoe sta je op dit moment in het leven ten opzichte van trouw en eerlijkheid? Is dit hetzelfde als de gemeenschappelijke normen in jullie relatie? Doe je zelf wat je van je partner verwacht? Wees eerlijk naar jezelf toe. Leef je zelf volgens de verwachtingen die je naar je partner in de relatie uitdraagt? Indien niet: pas aan wat nodig is zodanig dat jij je partner behandelt zoals je zelf wenst behandeld te worden.

  5. Werk indien nodig aan je zelfbeeld, zelfvertrouwen en eventuele angsten: dit kan middels therapie. Hypnose therapie leent zich hiertoe uitstekend.

    Signalen dat je zelfvertrouwen en/of zelfbeeld een boost kan gebruiken:

    • je voelt je onzeker over jezelf of niet evenwaardig aan je partner

    • je hebt de neiging jezelf te vergelijken met anderen

    • je vraagt jezelf af waarom je partner jou zou verkiezen boven anderen

    • je hebt beperkende gedachten over je eigenwaarde

    • je hebt angst om in de steek gelaten te worden, alleen te eindigen of andere angsten die je beperken

  6. Controle loslaten

    Besef dat je enkel volledige controle kan hebben over je eigen handelingen. Leer om de controle over andermans daden los te laten. Innerlijke rust komt wanneer je de illusie van controle leert los te laten. Weet dat jij de controle zelf neemt over het loslaten van de controle. Om het beste uit het leven te halen, accepteren we best dat we niet over alles controle hebben. Gelukkig zijn in een relatie betekent accepteren dat het buiten jouw controle is dat je partner al dan niet kiest om je te bedriegen. Dit is een keuze die enkel de andere persoon kan maken. Wat een ander doet, kan je niet tegenhouden. Dus, kan je maar beter je energie richten op dingen die je wel onder controle hebt. Tracht te leven volgens de overtuiging dat je veilig bent, los van de acties van anderen, en steeds in staat om te doen wat nodig is, welke situatie zich ook aandient.

  7. Leer (terug) om anderen te vertrouwen

    Je wil niet totaal paranoia door het leven gaan en niemand (meer) vertrouwen, maar je wil ook niet naïef zijn door je vertrouwen blindelings ‘te schenken’? Als vertrouwen moeilijk is voor je, kan de ‘50 % regel’ je misschien helpen. Je geeft anderen 50% vertrouwen, de rest kan men dan ‘verdienen’ of ‘verliezen’.

  8. Doorzie en doorbreek toxische patronen in partnerkeuze

    Liefdespatronen uit de kindertijd herhalen zich in volwassen, amoureuze relaties. Als een van de ouders gedrag vertoonde zoals afwijzing, negeren, niet goedkeuren, is de kans groter dat mensen dezelfde eigenschappen zoeken bij hun partners.

    Als je je op jonge leeftijd door één of beide verzorgers afgewezen of ondergewaardeerd voelde, dan zijn dit de gevoelens die je automatisch aantrekt en/of oproept, als je in je volwassen relaties naar liefde streeft. Door deze vroege ervaringen voel je je waarschijnlijk aangetrokken tot mensen die, net als je ouders, onvoorspelbaar of kwetsend zijn. Toxische liefde ontstaat wanneer de negatieve patronen die je aanvankelijk ervoer als kind, geactiveerd worden in je volwassen relaties.

  9. Word je bewust van welke zaken de jaloezie in de hand werken en versterken

    Breng in kaart welke zaken jou triggeren zodanig dat je kan werken aan het doorprikken van deze dynamiek. Het (h)erkennen van bepaalde scenario’s kan je in staat stellen er makkelijker mee om te gaan. Communiceer hier open over met je partner.

  10. Verleg je focus: daar waar je je aandacht op richt, dat bepaalt je realiteit

    Door een continue focus op dingen die je beangstigen, wordt het onderwerp net groter. Het gaat een eigen leven leiden tot soms op het punt dat je niets anders meer kan zien en het echt je leven overheerst. Door zoveel mogelijk de aandacht te verleggen naar dingen die een goed gevoel geven kan dit patroon doorbroken worden. Hypnose kan je helpen om een oude, ongewenste focus te verleggen naar een nieuwe, gewenste focus. Het kan heel zinvol zijn om te focussen op het beleven van nieuwe, positieve ervaringen. Zowel als koppel, als individueel. Dit zal er voor zorgen dat je kwaliteit van leven en algemeen welbevinden groter wordt.

10 tekenen van liefdesverdriet na relatiebreuk

Als liefdesverdriet je leven over neemt

Voelt het alsof je wereld vergaat, en de grond onder je voeten wegzakt? Liefdesverdriet kan allesverterend zijn, en je kwaliteit van leven danig aantasten. Het lijkt alsof je niets kan doen om van dit vervelende gevoel af te raken. Het lijkt sterker dan jezelf. Herken je in de onderstaande tekenen meer dan goed is voor je? Dan is het tijd om in te grijpen!

  1. Emotionele roller coaster

    Je hebt last van plotseling opwellende vlagen van verdriet. Tranen schieten je bij het minste in de ogen. Je merkt dat je ook huilt zonder directe, aanwijsbare reden. Je voelt een diepe bedroefdheid. Dit kan ervoor zorgen dat kleine dingen je in verwarring brengen, en je uit balans geraakt. Emotionele pieken kunnen met je energie gaan lopen.

  2. Zwaar gevoel op je borst

    Je hebt het gevoel dat er iets zwaars op je borst zit, of je hebt moeite met ademen. Je voelt je benauwd en onveilig.

  3. Slapeloze nachten

    Je raakt moeilijk in slaap en/of wordt 's nachts regelmatig wakker. Onverwerkte gebeurtenissen en gevoelens neem je mee de nacht in en verstoren je dromen. Soms krijg je hierdoor nachtmerries. Soms word je erdoor wakker, en herinner je je de dromen, maar soms ben je je hier niet van bewust, maar voel je je wel slecht bij het ontwaken. Door slaaptekort raak je vermoeid, wat dan op zijn beurt weer zorgt voor een versterking van emoties. Een vicieuze cirkel.

  4. Piekeren

    Je denkt erg vaak na over waar het allemaal mis ging. Wat je anders had kunnen doen. Je blijft deze gedachten als in een loop herhalen in je hoofd. Je gedachten over je ex blijven in je hoofd malen zonder dat je hier vat op lijkt te hebben. Wist je dat piekeren ervoor zorgt dat je hersenen op volle toeren draaien en dat dit enorm veel van je energie vreet? Je kan je letterlijk moe piekeren.

  5. Romantiseren van het verleden

    Je herleeft in je gedachten continue de relatie die jullie hadden: van hoe jullie elkaar leerden kennen, de geweldige chemistry die jullie hadden, tot het hartverscheurende einde waar je je partner voelde wegglippen en het uiteindelijk tot een breuk kwam. Je denkt vooral aan dingen die je leuk vond, de avonturen die jullie beleefd hebben. Hoeveel plezier jullie hadden. Je speelt een mentale film af. Misschien kan je het niet laten om foto’s van vroeger te herbekijken. Je herinnert je zelfs de dingen die je ex je zei op alle belangrijke momenten in jullie relatie. Het lijkt wel alsof je hoofd een venijnige computer is die alle herinneringen op repeat afspeelt om je te martelen. Door de focus op enkel de goede herinneringen lijkt het nu soms alsof je je relatie bijna perfect was. Je romantiseert je ex en de relatie. Deze vervormde focus is niet realistisch en het versterkt enkel je slechte gevoel.

  6. Geen eetlust

    Verdriet kan ervoor zorgen dat je maag lijkt te blokkeren en je geen hap binnen krijgt. Je lichaam krijgt hierdoor te weinig voedingsstoffen binnen waardoor je verzwakt kan raken en daardoor nog meer vatbaar bent voor emotionele pieken. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen, je gaat net meer eten:

  7. Emo-eten

    Iedereen gaat met emoties om op een andere manier. Misschien heb je doorheen de tijd eten als een coping strategie aangewend, en val je hier nu ook op terug. De overweldigende gevoelens beangstigen je en je zoekt troost door te vluchten in eten. Hierdoor kom je mogelijk in gewicht aan, waardoor je je nog slechter voelt, je voelt je schuldig en zit nog slechter in je vel. Een wanhopig gevoel dat dan weer kan leiden tot nog meer eten. Je zit vast in een viciezue cirkel.

  8. Gebrek aan concentratie

    Je bent snel afgeleid en kan je niet focussen. Je hebt moeite om je op een taak of tijdens een gesprek te concentreren. Je merkt dat je snel afgeleid wordt van dingen die je vroeger leuk of interessant vond. Je bent plots veel vergeetachtiger dan normaal.

  9. Genieten is moeilijk

    Het valt je zwaar om te genieten van dingen die je normaal leuk vind, zoals het uitoefenen van je hobbies of afspreken met vrienden. Het liefdesverdriet dat je voelt lijkt wel jouw kwaliteit van leven te gijzelen.

  10. Angst (om alleen te eindigen)

    Je hebt angst dat je niemand meer tegen zal komen die bij je past, of zelfs om alleen achter te blijven. Angst consumeert je zodanig, dat het je in de greep houdt en je je verlamd voelt. Het lijkt wel alsof jouw geluk (nog) in de handen van je ex ligt. Soms zou je willen dat je je ex uit je geheugen zou kunnen wissen. Gelukkig zijn er methoden om hiermee om te gaan.

Bij momenten kan je zelf niet geloven dat je er (nog) zo vaak met je ex en de relatiebreuk bezig bent, en dat liefdesverdriet je leven zo sterk in zijn greep heeft. Je blijft alle goede herinneringen in je hoofd afspelen, mijdt plaatsen of mensen die je aan je ex doen denken. Je bent het beu, je bent uitgeput en hebt er nood aan om verlost te worden van dit verstikkende gevoel. Je wil terug kunnen genieten van het leven.

Hypnose leent zich uitstekend om een relatiebreuk te verwerken. De dingen een plek te geven, waardoor je weer verder kan. Tijdens de sessie gaan we ervoor zorgen dat een en ander geplaatst wordt, en dat het verleden ook niet voor niets geweest zal zijn, maar dat je er net door zal groeien als persoon. Dit kan gaan om inzichten en nieuwe manieren van in het leven te staan. Misschien werd je je door de voorgaande relatie(s) bewust van bepaalde patronen die steeds terugkomen. Misschien heb je de neiging om steeds voor dezelfde types te vallen. Bepaalde persoonlijkheden die niet het beste uit je halen. Misschien vraag je je af of je bepaalde types ‘aantrekt’. Met al deze elementen gaan we aan de slag tijdens de therapie. We werken indien nodig aan het implementeren van nieuwe gedragingen en gewoontes. We nemen mee wat je hebt opgestoken uit de relatie (s), en zorgen ervoor dat je sterk verder kan. Met een sterk gevoel van eigenwaarde. Hierbij is geen plaats voor verbittering. Jij verdient het om te stralen en dat is waar we tijdens de sessie(s) naartoe gaan werken.

Tijd voor actie!

Lees hier meer over 'je ex vergeten’.

Leren omgaan met stress

Stress hoeft niet altijd negatief te zijn: het kan voor een adrenaline boost zorgen die je helpt om doelen te bereiken. Chronische stress echter is minder gunstig.

Stress lijkt wel hét woord dat deze tijdsgeest kenmerkt. Wat is dat juist, stress? Welke soorten vallen er te onderscheiden? We vinden het terug in zowel de persoonlijke sfeer als in de werkomgeving, het dient zich aan in tal van verschijningsvormen zoals: het halen van deadlines, verantwoordelijkheden, gepieker over het verleden, heden en de toekomst, stress door angsten, gebrek aan zelfvertrouwen of door andere emoties zoals verdriet, boosheid, eenzaamheid, frustratie, moedeloosheid,…

De vraag is vooral: hoe leren we omgaan met stress? Dit gaat van het herkennen tot het reguleren ervan. Omgaan met stress kan je leren, het is zelfs makkelijker dan je zou denken.

In 5 stappen LEREN OMGAAN MET STRESS

Neem even de tijd om aan de slag te gaan met dit thema.

Benodigdheden: pen, papier, 15 minuten tijd voor introspectie.

  1. Identificeer waar situeren de stressprikkels zich voor mij? Breng ze in kaart, schrijf ze op.

  2. Hoe ga je er momenteel mee om?

  3. Formuleer voor jezelf op welke manier je zou willen omgaan met stressprikkels.

  4. Hoe ga je dat doen? Kijk hieronder voor een lijst met tips om aan stressreductie te doen. Iedereen is anders dus denk ook even na wat jou persoonlijk helpt om met stress om te gaan.

  5. Evaluatie, bijsturen & finetunen: evalueer na 1 week hoe de evolutie verloopt. Ben je tevreden? wat kan er nog beter? wat zou je nog meer kunnen doen om stresslevels naar beneden te halen?

    Kijk eventueel terug naar de lijst met tips.

http://ed.ted.com/lessons/how-stress-affects-your-brain-madhumita-murgia

My 7 ways to reduce stress: 1. Get your sleep cycle in order. This means going to bed early and having a full 7 to 8 hours of sound sleep. Trust me, you will feel refreshed when you wake up. 2. Prioritize. Do things first which needs your attention the most. 3. Do not multitask. Our brains aren't designed to multitask, so stop doing it already and focus your attention on one work at one time. You'll perform much better this way. 4. Be a little conscientious. Try to keep your room tidy and things arranged properly. 5. Have a list of daily achievable goals and try to get those completed on the same day. 6. Keep away from social media as much as you can. Social media is like junk food for your brain. 7. Be thankful for what you have. If you are reading this, trust me you are truly lucky and have much more resources at your disposal than at least half of the world's population.

De intrigerende effecten van ontspanningstechnieken als meditatie en hypnose

De intrigerende effecten van ontspanningstechnieken als meditatie en hypnose

DE INTRIGERENDE EFFECTEN VAN ONTSPANNINGSTECHNIEKEN ALS MEDITATIE EN HYPNOSE